top of page
  • Obrázek autoraViktor

Adventní radost v Rudolfinu

Den 12.12.2021 je kouzelný už tím, že datum tvoří pouze jedníčky, dvojky a jedna nula. Ale z toho můžou mít radost úplně všichni a úderem půlnoci se vše změní. My měli možnost ten den ochutnat radost o dost hlubší, intenzivnější, trvalejší a několikanásobnou.

První radostí bylo to, že se podařilo uskutečnit koncert v době, kdy pandemie covidu opět nabírá na síle, druhá, že jsme ke spolupráci získali znamenitý soubor Musica Bohemica v čele se skvělým Jaroslavem Krčkem, a to na Adventní koncert České filharmonie.

Není žádným tajemstvím, že naše cesty se pravidelně kříží zvláště posledních 5 let, kdy nám Jaroslav dělal hudební režii na CD transkripcí klavírních cyklů Leoše Janáčka "Po zarostlém chodníčku" a "V mlhách" a tyto ho inspirovaly k napsání nejprve jednoho, a poté dalších a dalších smyčcových kvartetů, které nám později věnoval.

Tento večer se stal dalším pomyslným vrcholem naší spolupráce. Jaroslav celý večer krásně uváděl, to byla třetí radost. Posluchači byli zjihlí, ještě než jsme dali prvních pár tónů z jeho již 8. kvartetu, který nazval "Lidový" a který tvoří čtyři věty na motivy lidových písní.

Radostí čtvrtou se takřka nečekaně stalo, že jsme přímo na koncertě pokřtili CD druhé čtveřice smyčcových kvartetů Jaroslava Krčka. Však máte možnost ochutnat některé věty na naší stránce! Fotografie z této události, kterou zdokumentovala Petra Hajská naleznete v galerii.

Poté koncert pokračoval celou plejádou adventních a vánočních písní, ve kterých excelovali Anna Hlavenková a Karel Jakubů.

A protože byl o naše vystoupení velký zájem, koncert se opakoval o dvě hodiny později a naše radost se tak mohla zdvojnásobit.



11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page