top of page
  • Obrázek autoraViktor

Přeštice 23.10.2020

Pozvání od Festivalu Jakuba Jana Ryby už se přesouvalo z jarního termínu, vedení festivalu i my jako kvarteto jsme byli nadšení, že se nám podařilo najít společný termín. Bohužel naše nadšení netrvalo moc dlouho, covidová mračna se začala nad koncertem zatahovat a všichni jsme s napětím očekávali, jak se situace vyvine, co všechno naše vláda přikáže a zakáže. Nakonec jsme do Přeštic odjeli v určený den s instrukcemi od vedení festivalu, respektive od jeho dramaturga, pana Šimona Kaňky, že naše vystoupení se odehraje bez účasti publika, že se ale pořídí zvukový záznam všech skladeb a ty budou pak zájemcům k dispozici.

Přeštice leží v plzeňském kraji a kromě faktu, že zde má pomník skladatel Jakub Jan Ryba na místě, kde původně byl dům, kde pět let bydlel a tvořil zde má svou hrobku známý mecenáš Josef Hlávka a také je zde kostel ze 12. století, který je jako jediný v republice zasvěcený sv. Ambroziovi.


Název Přeštice je prý odvozen postupnými jazykovými modulacemi jména Přemysl, možná po Přemyslu Otakarovi, z jeehož doby se Přeštice datují. Ale mě se víc líbilo vysvětlení, že se to vžilo díky způsobu, jakým zde překonávali řeku Úhlavu, totiž, "přes tyče".

Hlavní náměstí by si asi vydechlo, kdyby z něj mohl být automobilový provoz převeden na nějaký obchvat a kdyby se mohly opodál stojící paneláky nějak zamaskovat. Někdo je možná bere jako představitele moderní doby, že tvoří most mezi epochami, ale podle mě je škoda, že podstatnou část náměstí prostě tvoří parkoviště.


Nicméně v kulturním domě panovala příjemná, tvůrčí atmosféra, soustředili jsme se na provedení skladeb tak, jako by tam bylo skutečné publikum a odjížděli jsme s pocitem dobře vykonané práce. A co jsme měli na programu? Kvartet d-moll J.J.Ryby, Kvartet f-moll op.20 Josepha Haydna, výběr z Janáčkova "Zarostlého chodníčku" a 4. kvartet Jaroslava Krčka.

10 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page